FOTO TAGET AV TV4

   

 

    

   

Snabba frågor med Sara

Varför sökte du till Hela Sverige bakar?

Som före detta Elitidrottare är jag tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och älskar verkligen att baka. Så tyckte jag hela TV-grejen verkade sjukt spännande att få vara med om.

Vilket är ditt favoritbakverk?

Det är inte mycket som slår en budapestbakelse med perfekt vispad grädde eller en saftig kardemummabulle med riktigt mycket fyllning.

 Vilket köksredskap klarar du dig inte utan?

Får man välja två? Då tar jag spritspåsar och slickepott

 Vilken är den bästa smakkombinationen?

Jag verkligen älskar kombinationen kaffe, hasselnötter och choklad! 

Välj tre ord som beskriver dig i köket?

Kreativ, otålig och lite rörig. Det pågår ofta väldigt mycket samtidigt när jag bakar. Försöker effektivisera varje moment så man snabbt får se resultatet vilket tyvärr kan leda till att en del grejer bränns på spisen eller glöms bort i ugnen. Men oftast går det bra och då har jag bara sjukt kul när jag bakar och får vara kreativ!

 Vem är din förebild inom bakning?

Svår fråga för det varierar ganska mycket. Två av favoriterna är nog My Feldt och Sébastien Boudet som inspirerar både genom vackra bröd och bakverk men också genom sättet att tänka kring säsongsanpassade och närproducerade råvaror. Något som jag tycker är superviktigt!

 Vad är dina drömmar inom bakning?

Att få jobba mer med TV. Kanske med ett bakprogram riktat till barn där de får lära sig om att ta tillvara och baka i säsong.

Följ gärrna Sara på instagram. @sarabley

Tricoloretårta

Den här tårtan har jag haft i huvudet länge men aldrig tagit mig för att göra. Har dragit mig lite för att det är några moment eftersom varje lager måste stelna innan man häller på nästa. Men nu hade jag massa grädde i kylen som höll på att gå ut så då passade jag på. Chokladmoussen sätter sig faktiskt ganska snabbt så var inte heller så tidskrävande som jag trott. Blev perfekt att ta med som Valborgstårta till syrran och hennes sambo:)

Följ receptet noga. Det är viktigt med temperaturer när man gör mousse. Du kan inte ha för varma ingredienser så grädden smälter eller för kalla för då kan det skära sig. Det är alltid bäst om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur.

Mörk chokladbrownie

125 g mörk choklad, 55%  ( Callebauts 811 )

125 g smör

110 g(ca 2 st) ägg

120 g (ca 1,5 dl) socker

40 g(0,75 dl) vetemjöl

16 g (2 msk) kakao

0,5 krm salt

 1. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme
 2. Rör i sockret och låt svalna en aning
 3. Vispa ner ett ägg i taget direkt i kastrullen
 4. Vänd i mjölet blandat med salt och kakao
 5. Häll upp i springform 22 cm
 6. Grädda i 160 grader ca 20 min
 7. Ta ur botten ur formen och låt den svlana i kylen. Diska formen och klä sidorna med plastband eller bakplåtspapper. Lägg sedan tillbaka botten

Mörk chokladmousse

62 g grädde

125 g mörk choklad. ( Callebauts 811 )

45 g strösocker

15 g vatten

55 g äggula

215 g vispgrädde

 1. Börja med att koka första mängden grädde och slå den över chokladen Rör den till en slät smet utan klumpar.
 2. Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör inte utan låt det stå som det är. Vispa under tiden upp äggulan lite fluffig. När sockerlagen har gått till 121 grader slås den över gulan i en tunn fin stråle samtidigt som man fortsätter vispa på låg hastighet.  Det här kallas för Pâté à Bombe. Vispa den till rumstemperatur.
 3. Blanda sedan Pâté à bomben med chokladen. Börja med att vända ner lite av chokladen i taget för att det inte ska skära sig. 
 4. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner ägg och chokladblandningen. Samma sak här. Vänd ner lite i taget. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott, och ha inte i grädden när smeten är för varm
 5. Häll hälften av smeten över botten. Frys in resten i en silikonform med halvkupoler om du har en sådan. Annars kan fylla upp chokladmoussen i koppar och ha som en egen desser

Ljus chokladmousse + Golden chokladmousse(OBS! Både till lagret med vita chokladen och mjölkchokladen)

100 g grädde

120 g Callebauts Gold + 120 g mjölkchoklad Callebauts  823

60 g strösocker

30 g vatten

80 g äggula (ca 4-5 st)

7,4 g gelatinblad (4 st)

460 g grädde

 1. Blötlägg gelatinet i riktigt kallt vatten.
 2. Koka första mängden grädde och slå hälften över Gold/vita chokladen och andra hälften över mjölkchokladen. Rör den till en slät smet utan klumpar.
 3. Koka sedan socker och vatten till 121 grader i en kastrull. Rör inte utan låt det stå som det är. Vispa under tiden äggulan. När sockerlagen har gått till 121 grader slås den över gulan i en tunn fin stråle samtidigt som man fortsätter vispa på låg hastighet.
 4. Smält gelatin och blanda ner i ägguleblandningen. Blanda sedan hälften av ägguleblandningen med Gold/Vita chokladen och andra hälften med mjölkchokladen.
 5. Vispa sedan den sista mängden grädde löst och vänd ner hälften i Gold/vita chokladblandningen och andra hälften i mjölkchokladblandningen. Se till att inte vispa utan blanda med slickepott, och ha inte i grädden när smeten är för varm.
 6. Fyll upp med mjölkchokladen över den mörka chokladmoussen. Ställ in i frys tills den stelnar och fyll sedan upp med den vita chokladmoussen. Det är bra om det vita moussen inte får stå för länge innan den hälls över mjölkchokladen så den hinner stelna i bunken.

Ställ i kyl eller frys och låt stelna

Klicka HÄR  för mer tips på Saras  Blogg

Brownies med schweizernötganache

Brownies, 9-15 bitar

125 g smör

150 g mörk choklad (callebaut 811), hackad eller pellets

180 g (2 dl) strösocker

3 ägg

105 g (1,75 dl) mjöl

en nypa salt

20 g (0,5 dl) kakao

Mjölkchokladganasch

90 g grädde (ca 1 dl)

                                                                                         200 g mjölkchoklad, hackad eller pellets

                                                                                         40 g hasselnötter, rostade och hackade (lätt att göra själv:))

 1. Sätt ugnen på 150 grader
 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt den hackade chokladen och låt den smälta
 3. Tillsätt sockret och sedan ett ägg i taget
 4. Blanda torra ingredienser och vänd ner
 5. Häll upp i en form ca 20x20 cm
 6. Grädda i ca 20-25 min i 150 grader
 7. Ta ut och låt svalna lite

Mjölkchokladganasch

 1. Koka upp grädden och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och rör sedan till det blir en homogen ganasch. Tillsätt de hackade nötterna och häll över kakan
 2. Strö gärna över lite flingsalt

Klicka HÄR  för mer tips på Saras Blogg